Padletur i ny kajakk

Vinteren 2011 og til sommeren 2012 var denne båten mitt kveldsprosjekt. da jeg var ca 12 år bygget jeg (og far) en kano i seilduk og granribber på eikespant. Denne ble nokså tung. Far som var byggmester likte å dimensjonere godt nok. Etter dette har jeg alltid hatt lyst til å bygge noe som var etter boka. Da jeg allerede hadde en glassfiberkano, falt valget på en kajakk.

 

 

Guillemot Kayaks

Den gamle kanoen hadde avtjent sin plikt, og ble hugget opp og sendt på fyllinga for noen år siden.

 

På nettet fant jeg tegninger jeg likte. Guillemot Kayaks hadde tegninger til kajakker av alle størrelser og typer.

Kano i seilduk på granribber og eikespant

Anlegg

Jeg bestilte tegninger fra USA med en bok om bygging av små båter med striper i tre. (Strip planked wooden boats). Da var det bare å sette i gang. Det første som måtte ordnes var sagbenk for å splitte lange materialer til striper på ca 7x20 mm. Bukker og bordplater ble satt sammen av granmaterial og gamle veggkledningsplater fra stua.

Etter å ha høvlet furubord til 20 mm tykkelse, var det bare å splitte opp 100 lister. Disse inneholdt en del kvist som svekket listene, og de ble skråskjært og limt sammen til lister på 5.2 m lengder.

 

Sagbenk

Selve byggingen

Bjelke i trefiberplater

Kajakken bygges med trestriper som legges utenpå former som jeg skar ut i gamle sponplater. Disse ble tredd inn på en bjelke på 50x100 mm. Tilgjengelig material var bare på  45x95 mm, så jeg lagde en bjelke i gran og sidevegger av gamle himlingsplater i huntonit (trefiberplater). Sponplateformene er tredd innpå bjelken og satt i spenn mellom avstandsstykker i sponplater formet som en L. Baug og akter formene festes med skruer, og da kan resten spennes imellom Formene

Innekjøl

Den første delen som blir en del av båten er innerkjølen som festes til baug- og akterformene. Stripene skal senere limes til disse.

Akterstevn

Stripelageret Man trenger minst 60 striper for å bygge skrog og dekk. For å ha noe å vrake og velge blant, ble dette over 80. Det var nemlig en del kvist, og årringene i treet var veldig forskjellige. 4 striper i teak fra en gammel bankinnredning ble til to mørke striper på hver side. Dette er bare til pynt. Første strips

Kjøl

Jeg begynte med den øverste stripen på skroget og den nederste på dekket. De to delene må tilpasses nøyaktig. De ble ikke limt, da skrog og dekk bygges hver for seg. Etterpå må bjelken og sponplateformene ut og endelig tilpasning må skje.

 

Når skrog og dekk er stripet opp, er detklart for skraping og pussing. Dette er en ikke uvesentlig del av jobben, for vi ønsker at båten skal ha en rund og behagelig form. Båten skal senere få lag med glassfiber og epoxy, så jeg brukte bare grad 60 slipepapir for å oppnå godt feste for epoxyen. En liten 1" høvel fra Biltema var til god hjelp ved forming av strips og til finpussen.
Skrog

Sliping

 

Da er det tid for detaljer. Cockpiten er skåret ut, og det limes strips for høyden på cockpitkammen. Guillemot logoen ble valgt som pynt til framdekket, og denne ble skåret ut i finer av teak, selje og eik. Dette ble freset ned i dekket og limt på plass. Etterpå ble det slipt plant med dekket.

Dekk Pynt Cockpit

 

Tid for glassfiber og epoxy

Jeg brukte glassfiber vev med fin struktur. Denne ble lagt ut over båten og glattet. Etterpå ble denne påført epoxy som trekker ned gjennom duken og fester seg til treverket under. Med epoxy blir treverket seende helt vått ut. Etter glassfiber må enda et epoxy lag til for å glatte ut vevstuktur. Luker er skåret ut og tettet. Skroget er limt sammen med dekk med epoxy og glassfiberband. På innsiden og op utsiden. Deretter to lag med lakk med UV filter.

 

Sjøsetting

Midt i juli ble jeg ferdig med rigging på dekk, skottvegger og sete. Da var det på høy tid med sjøsetting. Det ble gjort i Kragerø.

  

Svein Olav